Táto stránka v rámci poskytovania služieb používa cookies. Nastavenie používania a dostupnosti cookies môžete upraviť v nastaveniach svojho prehliadača.

A Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya, a Csemadok Szepsi Alapszervezete és a Szepsi Városi Művelődési Központ közösen megszervezte a Magyar Kultúra Napja területi emlékünnepséget Szepsiben 2022. január 28-án a VMK nagytermében.

Ünnepi beszédet mondott a rendezvény fővédnöke Dr. Hetey Ágota, Magyarország Kassai főkonzulja és Mgr. Szilágyi Adriana, a Szepsi Városi Művelődési Központ igazgatója.

Az ünnepi műsorban közreműködött: Varga Zsanett Komarócról, Drága Wanda Szepsiből, Demko András Nagyidáról, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont óvodásai, Rezeš Gyula Szepsiből, valamint a Rozmaring Néptáncegyüttes Abaújszináról, a Búzavirág Vegyes Népdalkör Tornáról és a Péderi Vegyeskar.

Az emlékünnepségen sor került a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjak átadására, amelyet a magyar kultúra ápolásáért, közkinccsé tételéért, az egész régió magyar nemzeti közösségének kulturális, szellemi gyarapításáért és megmaradásáért ítélnek oda. 2021-ben a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány Elnöksége a díjat Mura Ferencnek Abaújszináról és Komjáti Attillának Tornáról adományozta. A járványügyi helyzet és a korlátozások 2021-ben nem tették lehetővé a Magyar Kultúra Napja területi ünnepsége megszervezését. Mura Ferenc és Komjáti Attila az idei emlékünnepségen vette át a díjat. 2022-ben a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány Elnöksége a díjat Tóth Ivettnek Szesztáról és Soltész Istvánnak Péderből ítélte oda. A kitüntetettek a díjat az idei emlékünnepségen vették át.

Az ünnepi est házigazdája és műsorvezetője Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány alelnöke volt.

Az emlékünnepség résztvevői és a meghívott vendégek a kultúrházban megtekinthették a Vagyok Úristen Követe című vándorkiállás képeit az elmúlt évek nemzetközi betlehemes találkozóiról. A képkiállítás a jánoki Bankó Ibolya, a Csemadok Közművelődési Díj tulajdonosa közreműködésével valósult meg.

 

forrás: Zborai Imre